30 juni 2023: Dag van Besef in Tilburg

30 juni 2023: Dag van Besef

30 juni is de dag van herdenking en eerbetoon aan de voorouders. Puu Baaka betekent letterlijk het weghalen van het zwarte kleed en staat voor het beëindigen van een rouwperiode. We starten om 18:30 uur met een plengoffer bij het slavernijmonument op het Burgemeester Stekelenburgplein (Spoorzone, achterzijde station CS) gevolgd door een bijeenkomst in de Stemmingmakerij (LocHal, eerste verdieping rechts). Centraal dit jaar staat de rouwcultuur bij de nazaten van Surinaamse Marrons. Bij het monument leggen we witte rozen, de dress-code is wit. Aanwezig zijn  onder meer Erik Brunswijk namens de Aukaanse Marrons en Christophe van der Maat, staatssecretaris van Defensie.

Op 30 juni, de Dag van Besef, worden de offers herdacht die zijn gebracht door voorouders levend in de periode van slavernij. Voorouders die de kracht hebben gehad om vol te houden, dan wel om uit het systeem te breken door zich te verzetten of te vluchten. In Suriname zijn de Marrons een goed voorbeeld van dit laatste. Zij verkozen een leven in het oerwoud boven dat op een plantage. In Tilburg wonen veel nabestaanden van deze Marrons, waaronder enkelen die landelijk bekend zijn zoals Kenny B., Steven Brunswijk en Mandela Weewee.

In de Stemmingmakerij (LocHal) is het programma vanaf 19:15 uur als volgt. Enkele sprekers zullen een kort woordje doen, waaronder een vertegenwoordiger van de familie Dap, Ds Franklin Oliveira en staatssecretaris Van der Maat.

Rond 19:45 uur zal Mariska de Jong een Puu Baaka gaat uitvoeren. Een Puu Baaka (of in het Surinaams: Pur Blaka) is een uiting van Afrikaanse cultuur die door slaafgemaakten is meegenomen naar Suriname. Mariska de Jong is voorzitter van de Stichting Ma-Jong die zich richt zich op toepassing van de Marroncultuur op alle levensgebieden. Puu Baaka betekent het niet meer dragen van zwarte kleding ofwel de beëindiging van een rouwperiode van een jaar. Het is dus de laatste gezamenlijke handeling die in de Marron-gemeenschap verricht wordt als eer aan de overledene. Ook in Nederland bestaat er zoiets als Marron-uitvaarten.

De avond wordt passend muzikaal ondersteund door een optreden van de Sisi’s. De bijeenkomst sluit om 21:00 uur.

In verband met het binnenprogramma graag aanmelden, via deze link: Eventbrite. Voor het buitenprogramma is dit niet nodig.

30 juni 2023: Dag van Besef in Tilburg

NB: De dag erop, op 1 juli (wettelijke afschaffing slavernij) wordt de vrijheid gevierd: vrijheid van lichaam en vrijheid van geest. Vrijheid van geest wordt ook wel mentale dekolonisatie genoemd. Herwaardering van Afro-spritualiteit draagt hieraan bij.