30 juni: Dag van Besef

Foto door Erfgoedbrabant: Rituele handelingen, onderdeel van her-denken

In het kader van de Ketikoti-maand organiseert het Comité 30 juni-1 juli in museum De Pont de Dag van Besef. Op deze dag, 30 juni, worden jaarlijks de offers herdacht die slaafgemaakte voorouders hebben gebracht vóórdat in 1863 de slavernij in juridische zin werd afgeschaft. Ook wordt stil gestaan bij de emancipatiestrijd die daarop volgde. Die strijd is feitelijk nog steeds gaande, getuige de racismediscussie in Nederland (bv toeslagenschandaal) en de wereldwijde Black Lives Matter-beweging.

Vanaf 2013 wordt in Tilburg de Ketikoti-maand georganiseerd, met 30 juni als belangrijke herdenkingsdag. De vrouwen van de Ketikoti-werkgroep hebben hierin altijd het voortouw genomen. Zoals bekend zijn er in Tilburg sinds enkele jaren meerdere organisaties actief op  ‘slavernijgebied’.

Museum De Pont en ook de LocHal zijn steevast partner van het Comité. Dit jaar vormt de tentoonstelling van de Afro-Amerikaanse kunstenares Kara Walker een meer dan passend decor voor de Dag van Besef. Aangezien 30 juni op een donderdag valt is de toegang tot De Pont gratis.

Het programma, dat start om 17 uur, is een doorlopend menu van rondleidingen, workshops en presentaties:

  • Illustrator Niké Marchand presenteert het boek Mami geschreven door de 15-jarige Anastia Hellement op zoek naar haar culturele erfenis.
  • Xavier van Delft toont een animatie over de 18e eeuwse zwarte Brabander Johannes Pauli. Deze slaafgemaakte werd veldwachter in Moergestel en Hilvarenbeek, maar bleef dromen over echte vrijheid.
  • De Tilburgse anti-racismegroep ARG heeft een voorleesactiviteit.
  • Bibliotheek Heyhoef is aanwezig met een expositietafel.
  • In het atelier is ‘dialoogtafel’ van de Tilburgse kunstenaar Tommy van der Loo te zien.
  • Stadsdichter Rodgairo Dalnoot geeft een nieuwe voordracht speciaal voor deze dag.
  • Carla Mohammed licht e.e.a. toe over Ketikoti in Tilburg.
  • Om 19 uur geeft cultureel-antropoloog Thomas Polimé een lezing getiteld ‘Slavernij en verzet in Suriname’. Hij vestigt de aandacht op Marrons in Tilburg. Dat zijn nazaten van slaafgemaakten die de plantages zijn ontvlucht en in het Surinaamse binnenland eigen gemeenschappen hebben gevormd met behoud van Afrikaanse culturele en religieuze tradities.

Na afloop is er een hapje en een drankje. De dag van besef eindigt om 21 uur.

Zie ook: https://depont.nl/te-doen/item/keti-koti

 

Foto door Erfgoedbrabant: Rituele handelingen, onderdeel van her-denken