30 juni: Dag van Besef

Foto door Erfgoedbrabant: Rituele handelingen, onderdeel van her-denken

In het kader van de Ketikoti-maand organiseert het Comité 30 juni-1 juli in museum De Pont de Dag van Besef. Op deze dag, 30 juni, worden jaarlijks de offers herdacht die slaafgemaakte voorouders hebben gebracht vóórdat in 1863 de slavernij in juridische zin werd afgeschaft. Ook wordt stil gestaan bij de emancipatiestrijd die daarop volgde. Die strijd is feitelijk nog steeds gaande, getuige de racismediscussie in Nederland (bv toeslagenschandaal) en de wereldwijde Black Lives Matter-beweging.

Vanaf 2013 wordt in Tilburg de Ketikoti-maand georganiseerd, met 30 juni als belangrijke herdenkingsdag. De vrouwen van de Ketikoti-werkgroep hebben hierin altijd het voortouw genomen. Zoals bekend zijn er in Tilburg sinds enkele jaren meerdere organisaties actief op  ‘slavernijgebied’.

Museum De Pont en ook de LocHal zijn steevast partner van het Comité. Dit jaar vormt de tentoonstelling van de Afro-Amerikaanse kunstenares Kara Walker een meer dan passend decor voor de Dag van Besef. Aangezien 30 juni op een donderdag valt is de toegang tot De Pont gratis.

Het programma, dat start om 17 uur, is een doorlopend menu van rondleidingen, workshops en presentaties:

17.00                 Ontvangst door Carla Mohammed, Comité 30 juni/1 juli Tilburg
17.30-19.00    Rondleidingen door de tentoonstelling van Kara Walker
In het atelier is ‘dialoogtafel’ van de Tilburgse kunstenaar Tommy van der Loo te zien.
17.30-18.30    Voorlezen Anti Racisme Groep en Comité 30 juni/1 juli
17.00-19.00    Workshop Face-it (in de tuin)
17.00-19.00    Expositietafel en activiteit door Bibliotheek Heyhoef

17.45-18.00     Xavier van Delft toont een animatie over de 18e eeuwse zwarte Brabander Johannes Pauli. Deze slaafgemaakte werd veldwachter in Moergestel en Hilvarenbeek, maar bleef dromen over echte vrijheid.

18.15-18.30     KetiKoti-gedicht door stadsdichter Rodgairo Dalnoot

18.30-19.00    Niké Marchand en Toni Blackwell vertellen over het maakproces van het boek Mami, geschreven door de 15-jarige Anastia Hellement en geïllustreerd door Nikè Marchand. Anastasia schreef in Mami over haar grootmoeder en de zoektocht naar haar eigen culturele erfenis. Marchand presenteert haar illustraties uit dit boek, dat mogelijk werd gemaakt door Het Zuidelijk Toneel.

19.00-19.10    Carla Mohammed inleidend ritueel KetiKoti

19.10-20.00   Lezing van cultureel antropoloog Thomas Polimé getiteld ‘Slavernij en verzet in Suriname’. Hij vestigt de aandacht op Marrons in Tilburg. Dat zijn nazaten van slaafgemaakten die de plantages zijn ontvlucht en in het Surinaamse binnenland eigen gemeenschappen hebben gevormd met behoud van Afrikaanse culturele en religieuze tradities.

20.00-21.00  Afsluiting met een drankje en een hapje

Zie ook: https://depont.nl/te-doen/item/keti-koti

Foto door Erfgoedbrabant: Rituele handelingen, onderdeel van her-denken