Babah Tarawally en de Tilburgse stadsdichter op de Dag van Besef

Zondag 30 juni herdenken we de voorouders die geleden hebben onder de trans-Atlantische slavernij.

Op de Dag van Besef staan we elk jaar stil bij het vele leed, maar ook bij de grote kracht die is aangewend in de strijd om overleving en voor vrijheid. De traditie wil dat hierbij aan de voorouders een plengoffer wordt gebracht en bijpassende treurliederen gezongen. Wij gaan dat ook dit jaar weer doen bij het Tilburgse slavernijmonument, achter het centraal station, met medewerking van zanggroep Pramisi. Aanvang 13:30 uur.

Onze nieuwe Tilburgse stadsdichter Frederike Luijten zal hierbij een voordracht doen samen met Chilton Galimo, danser en verbinder. In de performance gaan de twee kunstdisciplines in dialoog met elkaar op het thema “De kracht van voorouders”.

Aansluitend rond 14:30 uur een samenkomst in de LocHal met als speciale gast schrijver-journalist Babah Tarawally, onder meer bekend van zijn columns in dagblad Trouw. Dit vindt plaats in de Stemmingmakerij, eerste verdieping rechts. U kunt ervoor aanmelden via bibliotheekmb.

Iedereen is welkom deze middag, de toegang gratis. Graag in het wit gekleed gaan.

Babah Tarawally (Sierra Leone, 1972) is schrijver, journalist en columnist bij Trouw. Tijdens zijn zevenjarige asielprocedure schreef hij ‘De god met de blauwe ogen’. Zijn tweede roman heette ‘Gevangen in zwart wit denken’. In 2023 kwam ‘De getemde man’ uit. In Tarawally’s denken staat de Afrikaanse filosofie van Ubuntu centraal: ‘Ik ben omdat wij zijn’.

Frederike Luijten (1998) is Tilburgs stadsdichter sinds augustus 2023.  De bedoeling daarvan is dat zij minimaal zes gedichten per jaar schrijft en performances geeft in en over Tilburg, met een onafhankelijke insteek. Luijten is oprichter van Seizoenszine (een tijdschrift voor jonge dichters) en actief binnen het Tilburgse literaire productiehuis Tilt.

 

Dag van Besef 2023, foto Comité 30 juni-1 juli Tilburg