Doorwerking Doorbreken (cursus)

Schrijf je nu in voor de vijfdelige online cursus over de doorwerking van slavernij & kolonialisme en het doorbreken daarvan. Deze cursus wordt verzorgd door Drs. Kofi Ogún van bureau Ojise.  Je bent van harte uitgenodigd!

DOORWERKING

De doorwerking, een veel gehoord begrip… Wat zijn nu de zichtbare gevolgen van slavernij en kolonialisme in het leven van nazaten van totslaafgemaakten? Wat zijn de gevolgen voor individuen en voor de samenleving? En wat is er nodig om de doorwerking te doorbreken?

De cursus is een inleiding in feiten, begrippen en inzichten over het ontstaan, de werking en gevolgen van de doorwerking. Deelnemers worden gestimuleerd tot persoonlijke reflectie over ervaringen, denkbeelden en interactie met ‘de ander’. We gaan samen op zoek naar paden voor oplossingen van deze doorwerking.

WANNEER?

De online lessen zijn wekelijks via Zoom van 19:00 tot 21:00.
• wo 8 Nov Les 1: Ontstaan Doorwerking – Slavernij & Kolonialisme
• wo 15 Nov Les 2: Doorwerking in Het Nu – Intergenerationeel Trauma
• di 21 Nov Les 3: Het Belang van Heling
• di 28 Nov Les 4: Doorbraak in Denken, Voelen en Doen

De cursus wordt afgesloten met een samenkomst in Seats2Meet in de LocHal in Tilburg op:
• za 16 dec Les 5: De Kracht van Nazaten (met special guest)

INHOUD:

In les 1 wordt uitgelegd hoe de doorwerking is ontstaan tijdens slavernij en kolonialisme. Welke principes, handelingen en besluiten vanuit witte Nederlanders en de Nederlandse staat waren daarin bepalend?

Les 2 gaat over hoe slavernij en kolonialisme hebben geleid tot intergenerationeel trauma. Waaruit bestaat dat trauma en hoe wordt het doorgegeven aan anderen? Hoe is de doorwerking in organisaties?

Les 3 belicht het belang van heling. Heling kan pas als we zicht hebben op het trauma zelf en op wat hersteld dient te worden. We behandelen een model voor heling en welke Afrikaanse tradities hersteld moeten worden.

In les 4 besteden we aandacht aan doorbraak in denken, voelen en handelen. Welke talenten en sociale netwerken hebben we in huis om doorwerking te doorbreken? Waar moeten we ons op richten? Welke handvatten zijn er?

Les 5 staat in het teken van de doorzettingskracht van onze voorouders. Hoe hebben ze het cultureel erfgoed bewaard en hoe kunnen we dat gebruiken om verder te komen? Wat hebben we in 150 jaar Ketikoti bereikt en wat is de rol van de eigen gemeenschap?

 


Docent/trainer Kofi Ogún

Dhr. Ogún heeft een ruime ervaring in vraagstukken rondom persoonlijke ontwikkeling en groepsprocessen. Hij kijkt daarbij vooral naar de denkbeelden, belangen en posities van mensen. Zeker daar waar het gaat om identiteit, vrijheid en gelijkwaardigheid van Afrikanen. Kofi Ogún betrekt hierbij ook de tijdlijn en het cultureel erfgoed van Afrikanen. Welke ontwikkelingen hebben we doorleefd en wat is daarvan de doorwerking? Wat hebben we samen te helen? Sinds enkele jaren houdt hij zich ook bezig met naamsverandering; het weer aannemen van een Afrikaanse naam.

Deelname aan de cursus is gratis.

Meld je nu aan via deze link:  Aanmelden Cursus (met je Google account)

Graag tot ziens !!!

Vriendelijke groet,
Carla Mohammed,

Voorzitter Comité 30 Juni -1 Juli Tilburg
mail: mmohaameth@gmail.com / tel: 06 55619331

 

 

                         

 

(Deze uitnodiging is te downloaden: Uitnodiging Cursus Doorwerking Doorbreken (Pdf))