Karwan Fatah-Black over (zwart) burgerschap

Hoe zijn de themas burgerschap, racisme, slavernij en koloniaal verleden met elkaar verbonden? Voel jij je als inwoner van Nederland, een Nederlander? Wat betekent burgerschap voor jou?

Zaterdag 18 juni 2022 verzorgt historicus Karwan Fatah-Black in de LocHal een lezing n.a.v. zijn boek ‘Slavernij en Beschaving’ gevolgd door een dialoog met de aanwezigen over (zwart) burgerschap. Samen gaan wij in gesprek over de erfenissen van Nederlands’ koloniaal verleden en de impact daarvan, hoe burgerschap wordt gezien en wat daarvan de gevolgen zijn.

Deze Keti-Koti dialoogmiddag wordt georganiseerd door de jongerengroep For Our Community, Comité 30 juni -1 juli Tilburg en het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg)

Karwan Fatah-Black

Dr. K.J. Fatah-Black is een expert op het gebied van het slavernijverleden en als universitair docent verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Hij bestudeerde de uiteenlopende manieren waarop slavenfamilies in Suriname zich met kracht en creativiteit een weg naar de vrijheid vochten. Ook behoorde hij tot de oprichters van de Leiden Slavery Studies Association, die onderzoek bevordert naar de rol van slavernij in het algemeen.

Fatah-Black studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 2013 aan de Universiteit Leiden. Belangrijke thema’s in zijn werk zijn slavernij, smokkel en illegaliteit. Zo werkte hij mee aan berekeningen van de winst die Nederlanders maakten met het vervoeren en verhandelen van Afrikaanse slaven, met hogere uitkomsten dan voorheen omdat hij verder keek dan alleen de officiële cijfers van de West-Indische Compagnie. Om die Compagnie heen bestond immers nog een uitgebreid netwerk van ‘informele handel’.

Praktische informatie

Datum: zaterdag 18 juni
Tijd: inloop vanaf 13.00 uur met hapje en drankje, start 13.30 -16.00 uur
Locatie: Trappenlandschap (Bibliotheek LocHal)
Kosten: gratis
Aanmelden: via Eventbrite