Ketikoti nationaal immaterieel erfgoed

Een veelkleurige vlag kan uit. Ketikoti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is samen met Dia di Emansipashon (Kòrsou/Boneiru), Dia di Emancipacion di esclavitud (Aruba), Emancipation day (St.Maarten/Saba/St. Eustatius), bijgeschreven op de Inventarislijst Immaterieel Erfgoed Nederland. De bijschrijving van Ketikoti vond plaats op voordracht van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee).

Bijschrijving in de inventarislijst is een middel om immaterieel erfgoed levend te houden. Met de bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed laten gemeenschappen zien dat ze bezig zijn met de borging van hun erfgoed en met het werken aan de zichtbaarheid ervan. Ketikoti staat al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland. Het is echter nog altijd geen officiele nationale feestdag.

Het certificaat werd op 2 december 2023 officieel ondertekend door Urwin Vyent en Linda Nooitmeer, respectievelijk directeur en bestuursvoorzitter van het NiNsee.

Carla Mohammed, van Comité 30 juni-1 juli Tilburg, toont het ondertekende certificaat van bijschrijving