Lezing in het kader van Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie

Wereldwijd wordt in maart aandacht besteed aan de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Deze jaarlijkse herdenking werd door de Verenigde Naties ingesteld naar aanleiding van het bloedbad in Sharpeville (Zuid-Afrika), waar op 21 maart 1960 de politie het vuur opende op een groep mensen die demonstreerde tegen apartheid (de beruchte pasjeswetten). De apartheid is inmiddels afgeschaft, maar racisme en discriminatie zijn nog aan de orde van de dag, ook in Nederland. Tal van landen over de hele wereld staan op deze dag stil bij het onrecht dat individuen en groepen elkaar aandoen. Diverse steden in Nederland (o.a. Tilburg) doen mee aan deze actiedag.

In Tilburg organiseert de AntiRacismeGroep (ARG) samen met Comité 30juni/1juli-Tilburg op woensdag 23 maart 2022 om 19.30 uur in Kim’s Kroeg (Piusplein 61, Tilburg) een lezing met als spreker Sandew Hira. Het onderwerp van de lezing zal zijn: Anti-Racisme en een nieuwe wereldbeschaving. De toegang is gratis.

Sandew Hira is directeur van het Institute for Scientific Research (IISR) in Den Haag. IISR is een instituut voor onderzoek naar Decolonizing The Mind. IISR geeft een boekenserie getiteld Decolonizing The Mind uit.

Hira studeerde algemene economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij heeft verschillende boeken gepubliceerd over geschiedenis, racisme en dekolonisatie.

Hira is secretaris van de Decolonial International Network Foundation (DIN).

Sandew Hira geeft een dekoloniale analyse van de wereld waarin we nu leven en zet een visie uiteen over een nieuwe wereldbeschaving die afrekent met de periode van kolonialisme. De wereld wordt geconfronteerd met drie grote gevaren waar het liberalisme geen antwoord op heeft: oorlog (WO III), ecologische rampen en pandemieën. Met “the fall of the West and the rise of the Rest” zijn nieuwe theorieën opgekomen onder de noemer “dekoloniaal denken” die deze ontwikkelingen plaatsten in het kader van de afsluiting van een historische periode van vijf eeuwen geschiedenis van de mensheid, namelijk de periode van kolonisatie. Daarin speelde racisme een cruciale rol.

Na de lezing is er volop gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.