Oog in oog met Paramaribo (lezing)

Op vrijdag 24 mei 2024 geeft historicus Eric Kastelein (1954) een presentatie naar aanleiding van zijn boek ‘Oog in oog met Paramaribo’. Aan de hand van tientallen foto’s en enkele video’s maken we een wandeling door de prachtige stad Paramaribo en gaan met elkaar in gesprek over het ‘herinneringserfgoed’.

De geschiedenis van Suriname, zo blijkt, kent vele boeiende en soms emotionele verhalen, zowel over de periode van slavernij als daarna in de periode van contractarbeid (Hindostanen, Javanen en Chinezen) en vervolgens de dekolonisatie (onafhankelijkheid).

Een luguber verhaal is dat van de verdrinking van 664 Afrikanen in 1738 aan boord van slavenschip Leusden voor de kust van Suriname. Een verhaal van opstand betreft de slaafgemaakten Cojo, Mentor en Present die in 1832 de stad Paramaribo in brand zetten.

Alle bevolkingsgroepen hebben wel een strijd gekend voor hun emancipatie en offers gebracht. Leiders vonden de dood doordat ze voor anderen opkwamen. Zo werd bij de onlusten op plantage Zorg en Hoop in 1884 de opstandige contractarbeidster Janey Tetary door Nederlandse militairen doelbewust doodgeschoten.

Een verdienstelijk Surinaams persoon van geheel andere orde is Johannes Helstone, een eens zo vermaarde componist die recentelijk weer in de belangstelling is gekomen.

De presentatie vindt plaats in een zaal in de Petrus Donderskerk, Enschotsestraat 124 en duurt van 18:30 tot ongeveer 21:00 uur. Vanaf zes uur bent u welkom voor koffie/thee of soep met een broodje.

De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage mag. Gaarne aanmelden via devlaspit@parochiepeerkedonders.nl

Ston oso (stenen huis), de ruïne van een monumentaal pand uit 1800 in de historische binnenstad van Paramaribo, in 2002 opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO