Peerke Donderslezing 2020 uitgesproken door Akwasi
8e Peerke Donderslezing; Coronaproof te volgen via live streaming
8e Peerke Donderslezing; Coronaproof te volgen via live streaming
Akwasi is een geëngageerde kunstenaar. De beroemde uitspraak van Nina Simone ‘It is an artist’s duty to reflect the times’ is zeker op hem van toepassing. De ‘plicht’ waarover Simone het heeft, voelt Akwasi namelijk ook voor zichzelf. Zijn teksten, zowel in zijn poëzie als zijn rap, komen voort uit zijn maatschappelijke betrokkenheid. “Ik moet het blijven benoemen”, zegt hij. “Niet iedereen durft dat, maar voor mij voelt het zo.”
Akwasi heeft een turbulente tijd achter de rug, mede door zijn uitspraak op de Dam tijdens de demonstratie voor Black Lives Matter. Hij heeft er later zijn excuses voor aangeboden, maar wat hem stoorde is dat niemand hem vroeg waaróm hij op de Dam zei wat hij zei. Het gaf hem stof tot nadenken. Hoe kun je impact maken met als doel om uiteindelijk de samenleving te verbeteren? Zonder impact kom je niet tot veranderingen, stelt Akwasi, en verandering in de samenleving is volgens hem hard nodig.
In de Peerke Donderslezing wil Akwasi het niet zozeer hebben over institutioneel racisme, maar des te meer over de vraag hoe de samenleving eruit moet komen te zien. Hoe mensen elkaar echt gaan zien en naar elkaar gaan luisteren, om te komen tot meer begrip. Hij wil dat we ‘elkaar waarderen en dat we alle verschillen omarmen’.
Over Akwasi
Akwasi Owusu Ansah, artiestennaam Akwasi (Amsterdam, 6 maart 1988), is een Nederlandse rapper, acteur en dichter van Ghanese afkomst. In 2007 richtte hij het rapduo Zwart Licht op met Hayzee, die hij vijf jaar eerder op de middelbare school had leren kennen. In 2012 rondde hij zijn theateropleiding in Maastricht af en sloot hij zich aan bij theatergroep Likeminds. Hij was onder andere te zien in Hate, de theaterbewerking van de Franse film La haine door Teunkie van der Sluijs. Verder had hij bijrollen in de televisieseries Feuten, Toren C en Duivelse Dilemma’s. Ook was hij co-presentator van het programma De slavernij voorbij van de NTR. In 2013 begon Akwasi als solorapper. Ook richtte hij het muzieklabel Neerlands Dope op. Vanaf 2015 was Akwasi geregeld te zien bij De Wereld Draait Door. In 2018 verscheen zijn poëziebundel ‘Laten we het er maar niet over hebben’.
Over de Peerke Donderslezing
De Peerke Donderslezing vindt om het jaar plaats. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn het werk en leven van Peerke Donders (1809-1887) de inspiratiebron. Peerke was de zoon van een arme Tilburgse huiswever. Hij overleed in Suriname na een leven onder de melaatsen. Velen zien hem als een gewone Tilburger die verantwoordelijkheid nam voor mensen aan de andere kant van de wereld. In oktober 2009 herdacht Tilburg de 200ste geboortedag van Peerke Donders. In datzelfde jaar organiseerde het Wereldpodium de eerste Peerke Donderslezing, uitgesproken door Wim van de Donk. Na hem volgden Guy Verhofstadt, Femke Halsema, Lilianne Ploumen, Tinkebell en Gloria Wekker. De zevende Peerke Donderslezing werd in 2018 uitgesproken door arabist en senator Petra Stienen.
De lezing wordt voorzien van een inhoudelijk aansluitend en lokaal programma waarin Tilburg zich profileert als mondiale stad. Deze keer wordt dat programma opgenomen door Omroep Tilburg en op een nader te bepalen tijdstip uitgezonden. De lezing zelf, gevolgd door het beantwoorden van publieksvragen, zal live worden gestreamd.
Wereldpodium | Peerke Donderslezing 2020
Wanneer: zondag 22 november 2020
Waar/hoe: livestream vanuit Theater De Nieuwe Vorst, te volgen via de website van Het Wereldpodium (www.wereldpodium.nu) en de website van Omroep Tilburg (www.omroeptilburg.nl)
Tijdstip: vanaf 15.00u
Aanvullend programma: wordt op een nader te bepalen tijdstip uitgezonden door Omroep Tilburg (meer info daarover volgt zo snel mogelijk)
Actuele info: www.wereldpodium.nu