Slavernijmuseum in Paleis-Raadhuis
Op 1 november 2023 bezochten de kwartiermakers van het toekomstige Nationaal Slavernijmuseum Tilburg. De raadszaal en de sjieke ruimtes van het Paleis-Raadhuis werden benut voor informering en bottom up-sessies met bewoners van onze provincie. Uiteraard was het Comité 30 juni-1 juli Tilburg present, waaronder een aantal jongeren die input gaven.
Enkele landen zijn ons voor gegaan, maar Nederland krijgt nu ook een eigen Nationaal Slavernijmuseum. Dit op initiatief van de gemeente Amsterdam. Het trans-Atlantische slavernijverleden zal het uitgangspunt vormen voor het museum, maar er komt ook aandacht voor de Indisch-Oceanische slavernij. Nog dit decennium moet het museum zijn deuren gaan openen voor het publiek, ergens in de hoofdstad.
Deelnemers aan de briefing verklaren in de plenaire zaal hun achternamen aan elkaar – Fotografie Chris Oomes
Inhoudelijk zal het museum zich richten op een breed publiek (‘zwart, wit en bruin’) met een focus op educatie, kunst, kennis en onderzoek. Het zal gaan over het verleden, over de vrijheid en over de toekomst. Het museum moet een iconisch gebouw worden, in de orde van grootte van het Textielmuseum of Museum de Pont. De precieze locatie en vorm zijn nog niet bekend, maar waarschijnlijk komt het ergens aan het water te liggen. Water heeft namelijk veel betekenissen in dit dossier.
Het museum moet een veilige plek zijn, maar het zal ook pijn kunnen gaan doen en schuren. Vanaf 2017 wordt al over een slavernijmuseum gesproken, zeg maar gerust flink gediscussieerd. Om dit alles in goede banen te leiden zijn er drie zogeheten ‘kwartiermakers’ aangestelt, elk op een eigen terrein. Maatschappelijk: John Leerdam, museaal: Peggy Brandon en fysiek: David Brandwagt. Deze experts hebben ondertussen al meer dan veertig werkbezoeken afgelegd, zowel in het Caribisch gebied als in de provincies. De sessie in Tilburg was de laatste van dit traject.
Binnenkort komen de drie met een concept museaal ondernemingsplan. In hun museumplan zal ook ruimte zijn voor tijdelijke programmeringen. Enkele kernbegrippen tot nu toe zijn: Bottom-up, healing, words DO matter, tegenstellingen en netwerkmuseum.
De deelsessie met Peggy Brandon in het oude raadhuis
Het hele Amsterdamse team wordt bedankt voor hun inspanningen in het voortraject tot nu.
Betrokkenen bij de stichting Comité 30 juni -1 juli Tilburg na afloop van de Raadhuis-sessies.
Roline Amat, Carla Mohammed en Herman Fitters