Sporen van koloniaal verleden en heden

Een wandeling in Tilburg langs sporen van het koloniaal verleden en heden

Door Tilburg4GlobalGoals

Van Amsterdam is bekend dat veel historische panden verwijzen naar de slavernijgeschiedenis van Nederland. Veel minder bekend is dat ook in Tilburg sporen zijn te vinden van ons koloniale verleden. De stichting Comité 30 juni-1juli maakt die sporen zichtbaar. En gaat in gesprek met mensen over hoe dat verleden doorwerkt in deze tijd.

Dat doet het comité onder meer met een rondleiding door de stad. Drie proefwandelingen zijn er inmiddels geweest. “Het was mooi om te zien hoe de deelnemers bereid waren te luisteren naar elkaar”, zegt Carla Mohammed, voorzitter van het comité.

Standbeeld van Peerke Donders in Tilburf

Standbeeld van Peerke Donders in Tilburg. Foto: M.M.Minderhoud

De wandeling met gids langs het koloniale verleden van Tilburg duurt ongeveer 1,5 uur. En voert langs veertien verschillende plekken. ‘Sta-even-stil-plaatsen’ noemt Carla ze. Daar is tijd om stil te staan bij de betekenis van wat de deelnemers hebben gezien en gehoord.

Natuurlijk voert de wandeling langs het standbeeld van Peerke Donders in het Wilhelminapark. Deze herinnering aan het koloniale verleden van Tilburg is bij veel inwoners bekend en roept tegelijk discussie op. Een minder bekende ‘sta-even-stil-plaats’ is de Bleshof. Dit is een steegje in het centrum, vlakbij wat Tilburgers het ‘Radiopleintje’ noemen. De naam Bleshof verwijst naar notaris en bestuurder Cornelis Bles, die door zijn huwelijk in 1755 eigenaar werd van de plantage Nieuw Mocha in Suriname. Daar werkten toen ruim negentig tot slaaf gemaakten.

‘Sporen koloniaal verleden en heden Tilburg’, heet de wandeling. Het comité wil met de rondleiding werken aan bewustwording. Dit doet ze ook met een jaarlijkse herdenking van de slavernij en het vieren van de afschaffing ervan (KetiKoti).

En door het organiseren van dialoogtafels.

Wie interesse heeft in de wandeling, kan een mail sturen naar info@30juni1juli-tilburg.nl

Het initiatief kreeg een subsidie voor mondiale bewustwording van de gemeente en draagt bij aan de global goals 16 (vrede, veiligheid en sterke publieke diensten) en 10 (ongelijkheid verminderen).

Dit artikel verscheen op de facebook-pagina van Tilburg4GlobalGoals:
https://www.facebook.com/Tilburg4GlobalGoals/
https://www.instagram.com/tilburg4globalgoals/