TILBURG – In het Vrijheidspark in Tilburg moet volgend jaar een monument komen ter nagedachtenis aan het Nederlandse slavernijverleden. Samen met de stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst en de stichting 30 juni-1 juli, de beide initiatiefnemers, gaat de gemeente werk maken van een monument.
Erik van Hest 02-05-20, 09:04 Bron: BD
Sinds 2018 herdenkt Tilburg ieder jaar op 1 juli de slavernij. Bij de eerste ceremonie in 2018 beloofde burgemeester Theo Weterings al dat het Vrijheidspark een slavernijmonument zou krijgen. Voorwaarde was dat de stichtingen Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst en 30 juni-1 juli gezamenlijk het voortouw zouden nemen in de realisering van het monument.
GEEN WROK, MAAR WEDERZIJDS RESPECT
De gemeente op zijn beurt gaat nu het project ondersteunen. In de eerste fase moet er een ontwerp komen voor een kunstwerk. Cultuurorganisatie Kunstloc is gevraagd om dit traject te begeleiden. Ondertussen moeten de stichtingen op zoek naar fondsen voor de financiering van het monument. De kosten worden geschat op ruim 80.000 euro.
Tilburg telt veel inwoners uit onder meer Suriname en de Nederlandse Antillen, wiens voorouders slavernij aan den lijve hebben ondervonden. Het monument moet een zichtbare erkenning worden voor dit leed. Volgens de twee stichtingen moet het monument ook symboliseren dat niet wrok, maar wederzijds respect voor verbinding tussen mensen zorgt. Het kunstwerk moet bij de herdenking op 1 juli 2021 worden onthuld, onder voorbehoud van hoe de coronacrisis zich ontwikkelt.